ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

  ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Μελέτη : 2011

Κατασκευή : 2012

Συνολική έκταση χώρου : 19.500,00m²

Περιοχή :   πλατείες Δήμου Υμηττού: πλατεία Υμηττού, πλατεία Αγίας Λαυρας,
                          λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως, πλατεία Δημοπούλου,
                          πλατεία Ελευθέρας Κύπρου, πλατεία Αγίας Φωτεινής

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ : 5.500.000,00€
ΜΕΛΕΤΗ : ΩΜ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΠΕ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ  

Η μελέτη της ανάπλασης ελεύθερων χώρων του αστικού ιστού του Δήμου Υμηττού έγινε στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής αποκατάστασης, με στόχο την  αναβάθμιση της εικόνας του αστικού ιστού και τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.

Η μελέτη έγινε με άξονα τον βιοκλιματικό σχεδιασμό σε στενή συνεργασία με το τμήμα Μελέτης Περιβάλλοντος του Ενικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα στοιχεία και οι υποδείξεις – κατευθύνσεις του οποίου ενσωματώθηκαν απολύτως στην αρχιτεκτονική μελέτη.

Οι χώροι ανάπλασης επελέγησαν ώστε να αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο του αστικού ιστού με στόχο την βέλτιστη απόδοση των συνθηκών μικροκλίματος που θα διαμορφωθεί και την απόδοση ενιαίας αντιληπτικής εικόνας.

Στόχος της ανάπλασης είναι να μελετηθεί και υλοποιηθεί ένα έργο εντός αστικού ιστού,  με έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, ώστε να καταστεί δυνατή η μέτρηση και εκτίμηση των αποτελεσμάτων στην βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.

Αναμένεται μετά την ολοκλήρωση του έργου, την διεξαγωγή μετρήσεων και την επαλήθευση του μοντέλου που προβλέπει την βελτιστοποίηση των συνθηκών θερμικής άνεσης κατά 2 βαθμούς, το έργο να καταστεί πιλοτικό για επόμενες αναπλάσεις σε άλλες ομοειδείς αστικές περιοχές.

Βασικό εργαλείο του σχεδιασμού αποτέλεσε το «μοντέλο» που επεξεργάστηκε το ΕΚΠΑ το οποίο ενσωματώνει τα δεδομένα των συνθηκών της υπάρχουσας κατάστασης: γεωμετρικά στοιχεία του χώρου, γεωμορφολογία ογκοπλαστικο του αστικού ιστού με το τους κτηριακούς όγκους, επικρατούσες θερμοκρασίες, πνέοντες άνεμοι, κα.

Στον σχεδιασμό χρησιμοποιήθηκαν υλικά δαπεδοστρώσεων βασισμένα στην τεχνολογία των ψυχρών υλικών, τα οποία έχουν το χαρακτηριστικό να υπακούουν στο βέλτιστο συνδυασμό ανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας και θερμοχωρητικότητας, καθώς και βιοκλιματικά στοιχεία που συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών θερμικής άνεσης, όπως το υδάτινο στοιχείο ως στοιχείο δροσισμού, τα μεταλλικά στέγαστρα σκίασης με ανοξείδωτο πλέγμα διαπερατό από τον αέρα, η υψηλή φύτευση με δένδρα εγκλιματισμένα στις τοπικές συνθήκες, οι εναλλάκτες δροσισμού εδάφους-αέρα, ο φωτοβολταϊκός δρόμος ως στοιχείο εξοικονόμησης ενέργειας και προβολής